فناوری جدید برای پوشش آیینه تلسکوپ با رسوب دهی اتمی

فناوری جدید برای پوشش آیینه تلسکوپ با رسوب دهی اتمی

یک گروه تحقیقاتی آمریکایی راهکاری برای پوشش آیینه تلسکوپ ها با فناوری رسوب دهی اتمی یافته اند که عملکرد تلسکوپ ها را به شدت افزایش می دهد.


به گزارش روز سه شنبه گروه علمی ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی ساینس دیلی، این گروه متشکل از نوبوهیکو کوبایاشی/ Nobuhiko Kobayashi مهندس الکترونیک در مدرسه مهندسی برق دانشگاه سانتا کروز کالیفرنیا آمریکا، اندرو فیلیپس/Andrew C. Phillipsمنجم و عضو پیوسته رصدخانه لیک دانشگاه سانتاکروز کالیفرنیا و مایکل بولت/ Michael Bolte استاد دانشگاه سانتاکروز در رشته نجوم و رییس پیشین رصدخانه های این دانشگاه است.

اندرو فیلیپس در توضیح فناوری حاصل از همکاری این گروه می گوید: لایه منعکس کننده بیشتر آیینه های تلسکوپ های نجومی با آلومینیوم پوشیده می شود؛ با آنکه نقره بیشترین خاصیت انعکاسی را دارد. با وجود این خاصیت انعکاسی، کار با آن دشوار است؛ زیرا به آسانی می پوسد یا کدر می شود.

وی ادامه داد: بنابراین به لایه های بازدارنده ای روی آن نیاز است ولی این لایه ها نباید خصوصیات نوری آیینه را از بین ببرند.

مایکل بولت نیز در این مورد گفت: کارآمدی تلسکوپ های موجود را با بازپوشش آیینه ها با نقره به جای آلومینیوم می توان به شدت افزایش داد. این ارزان ترین راه برای افزایش کارآیی آیینه تلسکوپ ها تاکنون بوده است. دلیل بکارگیری تلسکوپ های بزرگ تر در رصدخانه ها این است که می خواهیم بازه مکانی جذب نور را افزایش دهیم، بنابراین اگر آیینه ها نور بیشتری منعکس کنند به این معناست که تلسکوپ بزرگ تر شده است.

بر پایه این گزارش فناوری جدید پوشش آیینه تلسکوپ که در دانشگاه سانتا کروز در یک مطالعه نمونه استفاده شده است، می تواند این خواسته را محقق سازد. محققان با استفاده از فناوری به نام رسوب دهی لایه اتمی (ALD) موادی از لایه های نازک را ایجاد کردند که لایه ای مولکولی، با یکدستی عالی، کنترل ضخامت و هماهنگی در سطوح زیرین را نیز پدید می آورد.

فناوری رسوب دهی لایه اتمی پوشش بسیار بهتری برای آیینه نقره ای نسبت به فناوری های رسوب دهی فیزیکی معمول و متداول فعلی است.

بنابراین کوبایاشی در آزمایشگاه خود و بر اساس الگوی سیستم صنایع الکترونیکی برای نیم رسانای قرص سیسیلیم طراحی کرد که قابلیت پوشش آیینه تلسکوپ را با شیوه رسوب دهی لایه اتمی داشته باشد.

به گفته فیلیپس سامانه طراحی شده می تواند آیینه ای تا ابعاد قطر 9 دهم متر را در خود جای دهد و احتمال تنظیم آن برای گنجاندن آیینه های بزرگ تر نیز وجود دارد.

بولت نیز با اهمیت بر دستیابی این فناوری گفت: این فناوری می تواند تاثیر زیادی در عرصه نجوم داشته باشد، به همان شکل که اختراع آشکارساز های دیجیتالی و و جایگزینی این آشکارسازها به جای صفحه های فوتوگرافیکی عمر دوباره ای به تلسکوپ های کوچک چند دهه قبل داد.


مشخصات
نام
ایمیل یا شماره تماس
کد امنیتی
هنوز هیچ پیامی ارسال نشده است.



Top