وضعیت هلال ماه رمضان در سال 1398

وضعیت هلال ماه رمضان در سال 1398

به نام خداوند جان و خرد

 

لحظه مقارنه ماه و خورشید ساعت 3.16 دقیقه بامداد روز 15 اردیبهشت ماه برابر با 29 شعبان اتفاق خواهد افتاد .

سن این هلال در پهنه ایران از شرق به غرب در غروب روز 15 اردیبهشت حدود 16 تا 17 ساعت خواهد بود ، سایر پارامترهای این هلال به ترتیب اهمیت به شرح زیر در مرکز ایران لحاظ گردیده :

ارتفاع ماه در لحظه غروب خورشید 4 درجه و 50 دقیقه قوسی.

فاز ماه یا همان بخش درخشان قابل رویت از دید ناظر زمینی 66 صدم درصد.

عرض دایره البروجی ماه حدود منفی 5 درجه .

فاصله ماه از زمین حدود 387000 کیلومتر.

از دید یک منجم و مستخرج تقویم هلال ماه شعبان با پارامترهای گفته شده به هیچ عنوان در پهنه ایران با چشم غیر مسلح قابل رویت نخواهد بود، حداقل ارتفاع برای رویت با چشم غیر مسلح طبق معیار ( فاز و ارتفاع ) الزاما 7.5 درجه ارتفاع در لحظه غروب خورشید  و فاز ماه میبایستی 75 صدم درصد باشد که این هلال چنین مشخصه ای را ندارد.

عواملی که باعث شده این هلال با سنی حدود 16 تا 17 ساعت با چشم غیر مسلح رویت نشود و در بالا به ان اشاره شد ارتفاع کم هلال به خاطر عرض جنوبی دایره البروجی ماه وهمچنین  فاصله ان از زمین که بین اوج و حضیض مداری قرار دارد ، این دو عامل باعث شده این هلال ارتفاع کمی از افق در لحظه غروب خورشید داشته باشد مضاف براینکه بخش درخشان ان کمتر از حد رویت است .

به  نظر میرسد با توجه به تجارب شخصی در امر رویت هلال ماه و همچنین داده های بین المللی هلالهایی با این سن در بهترین حد و شرایط نیز رویت اسانی نخواهند داشت .

واما با چشم مسلح چطور؟

نگارنده معتقد است هلال رمضان امسال فقط با ابزار قابل رویت است این هلال در مناطقی که در خط رویت به ان اشاره شده در مناطق جنوبی کشور با دوچشمی های بسیار قوی ودر نقاط بالاتر با تلسکوپ در شرایط بسیار عالی و ایده ال جوی قابل رویت میباشد، و در بالای خط قرمز غیرقابل رویت میباشد.

داشتن ابزار خوب و مناسب ، تجربه رصدگر و افقی مناسب شرایط خوبی را برای رویت این هلال مهیا خواهند کرد.



 نقشه رویت پذیری هلال ماه رمضان در غروب روز 29 شعبان برابر با 15 اردیبهشت ماه 98 خورشیدی مقارن با 5 می 2019 میلادی.

 وضعیت هلال ماه رمضان در جهان

 قاره امریکا:   

هلال ماه در تمام قاره امریکا ی شمالی – مرکزی – و جنوبی  به جز منتها الیه شمال امریکا و کانادا که با ابزار دیده میشود در بقیه نقاط با چشم غیر مسلح قابل رویت خواهد بود.

قاره افریقا:

در غرب افریقا با چشم مسلح ودر بقیه قاره با ابزار قابل رویت است.

قاره اروپا:

مناطق غربی اروپا مثل کشور انگلیس به استثنای شمال ان کشور – المان – رومانی – فرانسه – ایتالیا – اسپانیا – پرتقال قبرس و یونان با ابزار و در نقاط شرقی و شمالی این قاره هلال ماه قابل رویت نخواهد بود.

قاره اسیا :

در اسیا کشورهای ترکیه – سوریه – لبنان – فلسطین اشغالی – عراق – کشورهای حوزه خلیج همیشه فارس – عربستان – یمن – عمان – منتها الیه جنوب غربی افغانستان – و شرق پاکستان با ابزار دیده خواهد شد.

در ایران به استثنای غرب استان گلستان – خراسان شمالی – رضوی و قسمتی از خراسان جنوبی هلال ماه با ابزار قابل رویت میباشد.

در نقشه فوق ، خط قرمزفرضی  وضعیت رویت هلال ماه رمضان را به دوقسمت تقسیم میکند و انطور که مشخص شده قسمت وسیعی از خاک ایران جزو منطقه رویت باابزار قرار گرفته ، بدیهی است در نقاط جنوبی کشور وضعیت رویت هلال بهتر خواهد بود.

سید محسن قاضی میرسعید

پژوهشگر هلال ماه

98.2.9




Top